Skip to main content

Tagiatelle z tuńczykiem i szpinakiem- szybkie, ale bardzo pożywne danie. Co najważniejsze, jest to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie mięsa, czy ryby od a do z.

Czego potrzebujecie?

(porcja dla dwóch osób):
-makaron tagiatelle (250 g)
-tuńczyk (może być puszka tuńczyka z wody)
-świeży szpinak (gotowa paczka liści szpinaku)
-słodka papryka (cała)
-opcjonalnie dla wielbicieli ostrych potraw ostra papryczka
-pestki dyni (2 łyżeczki)
-pestki słonecznika (2 łyżeczki)
-pietruszka (do dodania na gotowe danie)
-oliwa, sól, pierz

Przygotowanie

Zaczynamy od duszenia na oliwie papryki wraz ze szpinakiem. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Po uduszeniu szpinaku, papryki aż zmięknie, dodajemy uprażone nasiona, oraz tuńczyka. Po 3-5 minutach dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Danie gotowe. SMACZNEGO! Wspaniała potrawa dla osób z niedoborem witaminy C i żelaza!

Leave a Reply