Skip to main content

Zdecydowanie owoc, jakim jest awokado zasługuje na miano świętego! A dlaczego? A dlatego, że zawiera więcej niż 25 składników odżywczych, a jak już wiecie nasze włosy lubią wszystko co zdrowe, ale też zróżnicowane. Tak więc w awokado znajdziemy witaminy A, B, C, E, K, ale też żelazo, miedź, potas, fosfor, magnez. I właśnie dlatego pokażę Ci prosty sposób w jaki możemy wykorzystać ten owoc w kuchni.
Mimo, że kocham awokado za jego skład, to nie jest to mój ulubiony składnik w kuchni. Osobiście uważam je za dosyć mdłe, przez co potrzebuje podkręcenia smaku. Dlatego też wykorzystuje je raczej jako bazę do różnego rodzaju past, ale nie spożywam osobno na kanapce. Mam przepis na jedną pastę, w której awokado odnajduje się znakomicie, dlatego też dzisiaj podam Wam bardzo prosty przepis na szybką pastę…tuńczykową!
Co potrzebujecie? (porcja dla dwóch osób)
-puszka tuńczyka z wody
-jedno dojrzałe awokado
-jedna czerwona cebula
-dwa jajka
-sól
-pieprz
(Opcjonalnie do doprawienia czarnuszka, czarny sezam).
Cebulę oraz ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy tuńczyka, oraz awokado. Proste? Banalnie proste! Nie musimy podkręcać pasty majonezem, gdyż jej konsystencja jest idealna ze względu na łączące potrawę awokado. Dlatego też jest to opcja nie tylko zdrowa, ale jednocześnie fit. Gotową pastę nakładamy na ulubione pieczywo, a do tego polecam podprażyć pestki słonecznika i posypać nimi kanapki. Pozycja ta doskonale sprawdza się na przekąski podczas wielu imprez. Schodzi równie szybko co pasta jajeczna.
SMACZNGO!
Magda

Mała ciekawostka!

Nie wyrzucajcie pestek! Zostawcie do wysuszenia, następnie zetrzyjcie i dodawajcie do potraw, gdyż mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne.