Więcej informacji

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Skip to main content

Dzisiaj podaję Wam prosty przepis na moje ulubione ciacha. Dlaczego 24? Bo są dobre i pożywne dla włosów na śniadanie, lunch i kolację, możesz je przegryzać prawie o każdej porze dnia;). Włosy rosną nam 24 godzinę na dobę, każdego dnia potrzebują odpowiednio dostarczanej ilości składników odżywczych. A ja połączyłam swoją wiedzę „książkową” tabelek z wartościami odżywczymi z tym, co również i rozkosz podniebieniu przyniesie. Każdy z poszczególnych składników ciastek posiada niezwykle ważne witaminy i pierwiastki dla rozwoju włosa. Obiecuję, że stworzę dla Was osobny wpis jakie konkretnie przynoszą korzyści na pracę cebulek włosowych. A dzisiaj, z racji, że przed nami Święta, skupimy się na tym co pysznego na stół można położyć, a dawkę wiedzy pozostawimy na osobny wpis. Uwierzcie mi, każdy z tych składników ma bardzo duże znaczenie dla naszej czupryny!

Tym razem nie podaję wszędzie konkretnych ilości- najważniejsze jest, aby powstała lepka masa z której uformujemy mniejsze lub większe ciasteczka (jak kto woli). Proporcje nie mają większego znaczenia, gdyż tutaj ciasto nie rośnie, a też każdy ma indywidualne upodobania co do ilości orzechów, czy nasion. Ja jestem zwolenniczką myślenia „im więcej, tym lepiej” i najchętniej namawiałabym Was do turbo ilości nasion i orzechów. No chyba, że ograniczacie kaloryczność dań, wtedy ograniczamy ich ilość. Pamiętajcie, że chociaż przeogromnie zdrowe i wartościowe są te składniki, to swoje kalorie też mają.
Kasza jaglana (jeden woreczek 100g wystarczy do uformowania blachy pełnej ciasteczek o wielkości jak na zdjęciu)
Płatki owsiane (około 100-130g)
A teraz wedle uznania:
Pestki dyni
Pestki słonecznika
Orzechy laskowe (wcześniej pokruszone w drobny wiór)
Migdały (również pokruszone, zostawiam większe kawałki)
Siemię lniane
Jajko (jedno dla ww. ilości kaszy i płatków)

A dla osłody polecam erytrytol- bardzo zdrowy zamiennik cukru. doskonała opcja dla cukrzyków, indeks glikemiczny 0, kcal prawie wcale! Jest to uwaga- najmniej kaloryczna substancja słodząca!

Jest i wersja czekoladowa:D. Wystarczy dodać kakao i poruszoną gorzką czekoladę 70% plus (nie krzywcie się, mało czuć, że jest gorzka jak dodacie erytrytol, a w boczki przynajmniej nie pójdzie).

To co kochani? Życzę Wam SMACZNEGO!

Close Menu